Izveštaj: Dan 2

Drugi dan festivala ,,Nauk nije bauk“ obeležilo je veće interesovanje nego prvog dana. Brojni posetioci danas su došli da obiđu i predavanja u amfiteatru fakulteta. Broj zainteresovanih raste iz godine u godinu, pa tako ove godine na osmom festivalu obaramo rekorde.

Naši učesnici su privukli i starije i mlađe. Svako ko je prisustvovao festivalu imao je priliku da vidi barem jednu postavku koja ga interesuje, a i da sazna nešto novo iz oblasti koje ga do sada nisu zanimale. Mi vam sada izdvajamo štandove koji su bili najposećeniji u toku ovog dana.

Detektor ljubavi, koji nam je ove godine donela Umetnička škola iz Niša, privukao je mnogobrojne posetioce, a pogotovo one zaljubljene, da testiraju svoju ljubav.

Naši učesnici su se potrudili da osmi festival donese još neke novine. Umetničko crtanje i krasnopis bili su samo neki od kurioziteta ovog Nauka. Posetioci su mogli da napišu svoje ime ili ime voljene osobe različitim pismima iz prošlosti.

Definitivno najveću pažnju privukla je Instagram mašina – koja do sada nije bila poznata južnoj Srbiji. Omladina, a i oni stariji, imaju priliku da do kraja festivala ponesu još neku uspomenu u vidu svoje instagram fotografije u polaroid verziji.

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Nišu rešila je da napravi nešto što će sprečiti bahatost vozača. Pijane naočare simuliraju osećaj pijanstva, u zavisnosti od količine alkohola u krvi, a pored toga i osećaj umora, opijenost lakim i teškim drogama.

 „Svet minerala“ privukao je one koji su hteli da se bliže upoznaju sa mineralima i kristalima. Najmlađi posestioci imali su ulogu geologa dok su iskopavali minerale stare više hiljada godina. Za one koji su radoznali, tu su bili primerci dragog kamenja koji odgovaraju njihovom astrološkom znaku.

Učenici gimnazije ,,Svetozar Marković“ pripremili su predstavu ,,Žene velikani (velikana)“ koja je izazvala oduševljenje publike. Saznali su nešto više o Milevi Ajnštajn, najvećoj srpskoj naučnici i velikoj ljubavi Alberta Ajnštajna.

 Teodora Ivanović i Milica Kostić