Postavke

Interaktivne postavke iz različitih naučnih oblaasti odvešće vas na uzbudljivo putovanje kroz nova saznanja, a naši vredni demonstratori – đaci i studenti, će vas povesti kroz svet fascinantnih eksperimenata, rešeni da sve što oni umeju prenesu i na vas.

Fakulteti

Visoka tehnička škola strukovnih studija Nišwww.vtsnis.edu.rs
Slika postavke Inženjering budućnosti

Vodimo vas na put kroz različite grane tehničkih nauka primenom savremenih uređaja koji čine učenje zanimljivijim. Uz pomoć studenata i profesora naše škole upoznajte se sa osnovama mašinstva, elektronike, građevinarstva i zaštite životne sredine.

Prošetajte se kroz našu školu pomoću naočara za virtualnu realnost. Provozajte električni bicikl koji su konstruisali naši studenti. Izmerite svoju temperaturu termovizijskom kamerom. Upravljajte preko računara sistemom za automatsku kontrolu temperature i protoka vazduha, a potom uz pomoć „pijanih naočara“ koje simuliraju uticaj alkohola i psihoaktivnih supstanci oprobajte svoje reflekse i u kontrolisanim uslovima steknite pojam o značaju korišćenja bezbednosnog pojasa u saobraćaju.

Slika postavke Interaktivni vodič kroz proširenu realnost

Augmented Reality(AR–proširena realnost) predstavlja prikaz nove realnosti koja se dobija korišćenjem mobilnih telefona ili tableta. Skeniranjem određenih, prethodno definisanih markera putem telefona, moguće je dobiti novu audio-vizuelnu strukturu koja egzistira isključivo u virtuelnom, a daje posmatraču utisak postojanja u „stvarnom“ prostoru.

U okviru projekta osmišljena je interaktivna struktura i AR sadržaj vodiča čija je primarna svrha da upozna i informiše posetioce o samom festivalu, Fakultetu umetnosti u Nišu, Gimnaziji „Svetozar Marković“, kompleksu tehničkih fakulteta i Univerzitetu (kroz set piktograma, fotografija, crteža ili rendera dočara objekte i njihov prirodan i ugodan ambijent). Sama brošura biće vizuelna mapa iz koje će posetioci, skeniranjem određenih delova, dobijati audio-vizuelni vodič, a moći će, takođe, da naprave i svoje prve AR strukture korišćenjem elemenata koje sami budu zadali (crtanjem, fotografisanjem festivala, snimanjem zvuka)

Departman za filozofiju, Filozofski fakultet, Nišwww.filfak.ni.ac.rs
Slika postavke Dendrilion

Projekat Departmana za filozofiju iz Niša je analogno-digitalna blic avantura koja učesnike putem interaktivnog filozofskog stabla sa koga se mogu izabrati neka od mnoštva pitanja uključuje u ad hoc interpretaciju osnovnih tema filozofije, koja je ne samo tradicionalno „kraljica nauka”, već „neuronska mreža” koja spaja i naizgled najudaljenije tačke naše realnosti. Od pitanja da li androidi zaista sanjaju električne ovce, klasičnih istina i zabluda o nauci, preko metafizike, onoga što jeste ili nije, umetnosti kao možda onoga što nas čini boljima, do etičkih problema tramvaja i mnogih drugih, prodiskutujte sa našim profesorima i kroz jednostavan vizuelno-misaoni eksperiment se uverite u to gde je mesto filozofije u današnjem svetu.

Departman za matematiku, Prirodno-matematički fakultet, Nišwww.pmf.ni.ac.rs
Slika postavke Matematičke igrarije

Hajde da zaigramo specijalno osmišljenu društvenu igru u okviru koje zapravo rešavamo niz matematičkih problema, zadataka i mozgalica! Uposlimo naše mozgove, ali i pokažimo „određeno“ matematičko znanje! Upustite se u svet iznenađenja i preokreta i pokušajte da završite ovu igru!

Univerzitet Singidunumwww.singidunum.ac.rs
Slika postavke Pametno ogledalo

Postavka će sadržati pametno ogledalo – uređaj koji je kombinacija standardnog ogledala, ekrana i računara. Uređaj sadrži i kameru i može da prepoznaje emocije osoba koje se u njemu ogledaju. U skladu sa detektovanim emocijama, uređaj emituje odgovarajuće audio-vizuelne sadržaje koji za cilj imaju popravljanje raspoloženja osobe koja uređaj koristi.

Visoka poljoprivredno-prehrambena škola strukovnih studija u Prokuplju...www.vpps.edu.rs
Slika postavke Vidljive lepote i nevidljive strahote

Kaže se da veterinari imaju najlepši posao i sa time se slažemo. Budimo iskreni, ko ne bi voleo da se druži sa prelepim ljubimcima ceo dan? Međutim, u veterinarskoj praksi postoji i mnogo neverovatnih prizora i sićušnih napasti. Želimo da Vam približimo oba kraja spektra – lepote koje redovni higijenski tretmani ljubimaca mogu da donesu, a i zveri koje vrebaju nad našim krznenim prijateljima. Upozorenje: nije za one sa slabim stomakom!

Tehnološki fakultet, Leskovacwww.tf.ni.ac.rs
Slika postavke Da li ljuske crvenog luka bacati?

Kada bismo samo znali da ljuske crvenog i crnog luka sadrže velike količine kvercetina, nikada ih ne bismo bacali. Kvercetin pored toga što je moćan antioksidans, efikasan je i u borbi protiv raka, gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali i zapaljenja. Eksperimenti će imati za cilj ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja iz otpadnih sirovina i pripremu kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda.

Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beograduwww.ffh.bg.ac.rs
Slika postavke Zaplovimo elektromagnetnim okeanom!

Da li ste ikada razmišljali koliki je deo sunčevih zraka koji dopiru do nas zapravo nevidljiv ljudskom oku? Da li postoji ceo skup elektromagnetnog zračenja izvan onog opsega, koji mi zovemo „svetlost“, a koji je od velikog značaja u našim svakodnevnim životima? Ukoliko želite da saznate šta je svetlost, na koji način merimo osobine karakteristične za nju, kao i kako možemo da iskoristimo onaj, za naše oči, nevidljivi deo spektra, pridružite nam se u avanturi kroz svet nauke u punom koloru. Ovo je poziv da zajedno svetlosnom brzinom na vidljivim i nevidljivim talasima krenemo ka novim saznanjima!

Slika postavke Uđi u svet Mašinskog inženjerstva!

Nastavnici, asistenti i saradnici Mašinskog fakulteta u Nišu će posetioce festivala uvesti u svet Mašinskog inženjerstva sa sledećim eksperimentalnim postavkama:snimanje temperaturnog polja putem infracrvene kamere,LEGO roboti kao mehatronički sistemi,savremena robotska vizija na primeru DaNi robota,demonstraciono postrojenje Francisove i Peltonove turbine za dobijanje električne energije,simulator zavarivanja.

Centar za inovativno preduzetništvo mladih, Elektronski fakultet, Niš...www.elfak.ni.ac.rs
Slika postavke Predstavljanje inovativnih tehnologija i preduzetništva

Centar za inovativno preduzetništvo mladih će predstaviti neke svoje stanare koji razvijaju sopstveni biznis na inovativnim tehnologijama. Predstaviće, takođe, mogućnosti novih tehnologija koje su dostupne u centru, kao i sam prostor centra.

Katedra za telekomunikacije, Elektronski fakultet, Nišwww.elfak.ni.ac.rs
Slika postavke Vizuelizacija zvučnih talasa

Nadamo se da ste komunikativni i spremni da sa nama podelite eufonične glasove! Objasnićemo vam vizuelizaciju prostiranja zvuka kroz vazdušnu sredinu i generisanje modova oscilacija. Na dobrom smo glasu i imamo sve za vas, od zvučnih izvora do mikrotalasne opreme web-kamera, primopredajnih uređaja, antena i računara.

Katedra za energetiku, Elektronski fakultet, Nišwww.elfak.ni.ac.rs
Slika postavke Elektroenergetika – od osnova do aktuelnog

Cilj postavke je upoznavanje posetilaca sa načinom rada savremenih elektroenergetskih sistema i nekih uređaja. Grupe eksperimenata demonstriraju osnovne principe fizike koji se primenjuju u elektroenergetici. Posetioci mogu videti maketu elektroenergetskog sistema sa njegovim ključnim celinama. Prikazan je industrijski elektromotorni pogon baziran na prethodnim principima fizike koji čine osnovu za funkcionisanje današnje industrije.

Departman za fiziku, Prirodno-matematički fakultet, Nišwww.pmf.ni.ac.rs
Slika postavke 15 godina postojanja Odeljenja za fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“

Departman za fiziku PMF-a u Nišu i Gimnazija „Svetozar Marković“ obeležavaju 15 godina postojanja specijalizovanog odeljenja učenika za fiziku. Ovo odeljenje već godinama privlači zaljubljenike u fiziku, a kvalitetan program i nastava im omogućavaju bolji uspeh u daljem školovanju. Bivši i sadašnji učenici ovog odeljenja objasniće vam zašto su se posvetili fizici.

Katedra za automatiku, Elektronski fakultet, Nišwww.elfak.ni.ac.rs
Slika postavke Robotska ruka

Savršeno poznajemo svet oko nas, ali šta je sa svim našim prijateljima-robotima, koji nas svakim danom sve više okružuju? Veoma su različiti, kao i mi, pa se jedan robot može ručno upravljati, pri čemu samostalno izbegava prepreke, a drugi robot se može samostalno kretati po stolu i određivati njegov oblik i dimenzije. Kuda idu svi ti roboti i da li se voze najnovijim japanskim vozovima objasnićemo vam iz udobne fotelje putem automatskog upravljanja.

Departman za hemiju, Prirodno-matematički fakultet, Nišwww.pmf.ni.ac.rs
Slika postavke Čudesni hemijski šou

Sigurno ste se zaljubili i primećujete da je hemija svuda oko nas.Naša simpatija, najbolji prijatelj, inspiracija! Postavka Departmana za hemiju je atraktivna, interaktivna i prilagođena svim uzrastima. Na dopadljiv način će se svim posetiocima pružiti jedinstvena prilika da sa istraživačima uvide kako hemija utiče na svakodnevni život i pojave u njemu. Cilj nam je i da se mladi naraštaji „probude“ i upoznaju sa naukom i zainteresuju za nju.

Departman za fiziku, Prirodno-matematički fakultet, Nišwww.pmf.ni.ac.rs
Slika postavke Opušteno i bez pritiska

Vazduh je nevidljiv, nema miris i ukus i njegovo prisustvo se često ne primećuje. Međutim, njegovo odsustvo svakako izaziva pažnju!

Kroz niz interesantnih i interaktivnih ogleda koje smo pripremili, posetioci će imati priliku da vide kako je to kada vazduha ima malo manje (ili mnogo manje) nego što smo navikli.

I ako vas fizika plaši i od nje vam raste pritisak, mi znamo kako to da promenimo. Mi imamo objašnjenja. I vakuum pumpe.

Institucije, organizacije i pojedinci

Slika postavke Muzej na korak / klik od tebe

Postavka ima nekoliko celina:

Narodni muzej Toplice, multimedijalna prezentacija postavki i nekoliko značajnih spomenika kulture Topličkog okruga na video platformi

Pločnik- stvarno i virtuelno – 3D modeli arheoloških predmeta na tabletu ili telefonu, statuete livene u kalupima na licu mesta. Može li virtuelna prezentacija zameniti pogled uživo?

3D prezentacija novog muzeja u Pločniku.

Pločnik - nauka u Pločniku, radionica, pH vrednost - koliko smo kiseli?

Zavod za intelektualnu svojinu Srbijewww.zis.gov.rs
Slika postavke Najstariji srpski patenti, žigovi, dizajn

Na štandu će biti izloženi primeri iz baza podataka patenata i žigova od 1921. godine do danas kao i iz baza podataka dizajna od 1944. godine gde će biti prilike i za pretraživanje istih baza, naročito patentnih kao i međunarodne baze ESPACENET sa podacima od 1836. godine do danas, kao uvod u naučnoistraživački rad još od najranijeg doba.

Da li znate kako pronaći skriveno blago u bazama patenata na jedan klik bilo gde, bilo kada?

Nekada se pretraživalo u javnim čitaonicama, bibliotekama, pregledanjem ogromnog broja dokumenata listajući, dok je danas to moguće uz jedan klik na sajtu Zavoda.

Slika postavke Viseće bašte!

Šta dobijate kada ukrstite tehnologiju i botaniku? Dobijete moderne pametne bašte! Jedan ovakav projekat dolazi nam u vidu srpskog startapa UrbiGo koji je razvio projekat vertikalne bašte za uzgoj začinskog bilja, koja uz pomoć senzora šalje sve neophodne informacije korisniku putem mobilne aplikacije. O tome kako su započeli rad na ovom ekološkom rešenju, ali i daljim planovima, razgovaramo sa osnivačima.

Udruženje Niška Matematika – NiMathttp://niskamatematika.weebly.com/
Slika postavke Matematifikacija

Postavka predstavlja primenu gejmifikacije u matematici, gde igrom dolazimo do funkcionalnog i kreativnog znanja. Koncept učenja kroz igru naročito je primenljiv na mlađe generacije, a na taj način ih „pridobijamo“ za kretanje naučnim putem.

Slika postavke Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!

What to do with our waste? What simple and ecological actions to adopt daily? Is it possible to produce energy from the sun? Children will learn in a fun and interactive way how to improve the future of our planet. For the older ones, the exhibition "Garbage Life", the Marie-Monique Robin's documentary and the debate on urban planning and climate will expose the current situation and propose solutions to improve our daily lives.

Udruženje građana „Rukotvornica domina“https://www.facebook.com/dominarukotvornica/
Slika postavke Melissa lekovito carstvo

Prava je divota, odbaciti mašinski rad i hemikalije. Udahnite mirise prirode i osetite duh ručnog rada. Na našoj postavci bićete u prilici da pogledate, dekorativne drvene dekupaž kutije, biljne čajeve, zanimljive hemijske oglede koje Vam pokazuju čudesan svet prirode. Oprobajte se u našim radionicama i spojite savremene nauke i ručni rad. Mi svoje vreme posvećujemo nauci, istraživanju i obrazovanju, ali i omladinskom aktivizmu. Uživajte u prirodi!

Slika postavke Bubble Fest (Festival mehurića)

Festival mehurića je deo globalnog pokreta za očuvanje porodice i društva kroz širenje pozitivne energije. Cilj je promovisanje raznolikosti i pozitivne interakcije unutar zajednice.

Kroz interaktivnu postavku posetioci će moći da ispitaju svojstva vode, naprave smešu za mehuriće, sastave sprave za formiranje balona od sapunice i sami prave mehuriće.

Postavka je osmišljena za decu svih uzrasta, a posebno je zabavna za najmlađe koji će, zajedno sa roditeljima, kreativno stvarati, radovati se i učiti.

Sekretarijat za omladinu i sport, Prevencija bolesti zavisnostiwww.drogabljack.org.rs
Slika postavke Ako koristiš – gubiš

Postavka obuhvata komplet uzoraka različitih droga i pribora za njihovo korišćenje (ne pravih, naravno), štampane, edukativne materijale o drogama, postere i video-prezentacije.

Svi smo svesni da je droga štetna, ali koliko zapravo znamo o najvećem demonu današnjeg vremena? Upoznaćemo vas sa uzorcima različitih vrsta droga, dobiti informacije o njihovom dejstvu, opasnostima i rizicima. Takođe, učesnici će biti u mogućnosti da testiraju i provere nivo znanja o narkoticima. Najbolje obavešteni će biti nagrađeni, a na štandu će biti i veoma zanimljivog propagandnog materijala i najnovijih informacija o uzrocima i prevenciji zavisnosti od kockanja.

Slika postavke Biblioteka kao centar za učenje 21. veka

Zavirite u biblioteku Američkog kutka i proverite zašto su STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), MAKERSPACE iTEDEd programi tako popularni u Americi.

Slika postavke Unbox- hab inovativnih edukacija

Nastao je kao projekat organizacije “Nauči me”. Prostor u Takovskoj 8 je prvi co-learning hab u Nišu u kome se uči drugačije i mladima nudi sve ono što nedostaje formalnom obrazovanju.

Slika postavke Gljive - šumski internet, hrana, otrov i lek

Kako drveće komunicira među sobom, preko micelije gljiva?

Gljive i bakterije u zajedničkoj strategiji ishrane prave celulozu – tekstil budućnosti od gljive kombuhe.

Lekovite gljive nalaze se svuda oko nas, jer hrana je ujedno i lek za naš organizam, zato je naša poruka „Gljivama u ishrani protiv dijabetesa i visokog pritiska!“.

Edukacijom sprečavamo trovanje stotina ljudi, gubitak ljudskih života i materijalnih resursa države, medicinskih ustanova.

Slika postavke AIKeWallet

AIKeWallet je mobilna aplikacija AIK Banke namenjena Android uređajima, pomoću koje se vrši plaćanje na POS terminalima koji primaju Mastercard® kartice i imaju beskontaktni čitač, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pored plaćanja na POS terminalu, podatke o kartici možete videti u AIKeWallet aplikaciji, kako biste mogli da izvršite plaćanje i putem interneta.

Slika postavke Igrati se znači biti slobodan!

Naš svakodnevni motiv je kreiranje i razvijanje maštovitih aplikacija i igrica za Anroid i iOS mobilne platforme!

Webelinx kompanija je niška kompanija koja okuplja tim jako talentovanih i mladih ljudi, profesionalaca u svom poslu, ali ne po godinama radnog iskustva već u pogledu stepena posvećenosti, inicijative i želje za sticanjem znanja. Veliku pažnju poklanjamo timskom radu i potrebama zaposlenih i spremni smo da podržimo vredne ljude na putu napretka. O tome govore i dizajnerske i programerske prakse koje organizujemo tokom cele godine.

Prijatno radno okruženje i otvorena komunikacija među članovima tima čine da  naši projekti budu uspešni na svetskom tržištu.

Slika postavke eIGRALIŠTE

Koliko vremena dnevno provedete za računarom? Kada ste poslednji put odigrali neku kvalitetnu video igru? Da li se sećate da ste nešto iz nje naučili? eIgralište vam kroz već popularnu igricu Minecraft nudi prostor da se zabavite i u isto vreme nešto naučite.

Srednje škole

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Sve boje biologije

Postavka sadrži materijal koji se prikuplja više meseci unazad. Sastoji se od svega što priroda pruža, što je oko nas, a ostaje nezapaženo usled svakodnevnih aktivnosti ljudi. Materijal se pažljivo prikuplja u toku cele godine, kako bi bile izložene i prikazane sve boje prirode, koje zavise od godišnjih doba. Pored suvih preparata biljaka, životinja, lišajeva, semena u raznovrsnim prirodnim bojama, postavka će sadržati i mali zoološki vrt sastavljen od životinja, kojih vrlo često nismo svesni u našem okruženju, iako zvanično znamo da postoje. To se pre svega odnosi na neke zglavkare, člankovite crve, kućne ljubimce iz grupe kičmenjaka.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke U šetnji sa dinosaurusima

Tiranosaurus, Stegosaurus, Pterosaurus, Supersaurus...Želite li da zavirite u Mezozoik eru i stanete pored „xinovskog gmizavca“ ili možda da se slikate sa jednim od njih? Ako je odgovor da, onda je ova postavka pravo mesto za vas! Naši učenici će vas odvesti u šetnju sa dinosaurusima u kojoj ćete moći da saznate sve o ovim organizmima.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Šta nam je u glavi?

Da li ste ikada poželeli da se toliko smanjite da budete u mogućnosti da se prošetate kroz telo čoveka i vidite i bolje se upoznate sa građom, ulogom i radom njegovih delova i organa?

Kako proizvodimo glas i da li nam glas isto zvuči kada ga čujemo u trenutku govora i kada ga čujemo na snimku? Koji se putevi sve ukrštaju u našoj glavi? Odgovore možete saznati na našem štandu, a očekuje vas i interaktivni 3D model građe glave i vrata čoveka. Otorinolaringolog, otoskop, audiometar, timpanometar, elektronistamograf, kalorimetar su samo naizgled strašne i komplikovane reči o kojima ćete saznati u interesantnoj šetnji kroz anatomiju glave i vrata čoveka.

Obećavamo da nećete ostati ravnodušni.

Dobrodošli!

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Okači reč mački o rep

Kvizovi su zanimljive i edukativne igre u kojima će korisnici moći da nauče nešto novo i ujedno obnove znanje iz prethodnih godina. Brza tastatura je jedna od igara u kojoj bi posetioci mogli da testiraju i poboljšaju svoju brzinu u kucanju uz pametan i interaktivan software

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Od Fleminga do danas

Povešćemo vas na put kroz mikrosvet bakterija gledan očima Fleminga. Na tom putovanju otkrićete koje supstance mogu da unište bakterije i na koji način. Bliže ćete se upoznati sa borcima protiv bakterija, ali i shvatiti da i oni sami mogu biti opasni. Takođe, pokušaćemo da dođemo do odgovora na pitanje: „Da li su bakterije izgubile bitku?“.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Upoznaj moćno zrno

Kao jedna od osnovnih životnih namirnica, pirinač, tokom vekova je nahranio mnogo više ljudi nego ijedna druga namirnica poznata čoveku!

Osim belog pirinča koji je kod nas najzastupljeniji, postoji i crveni, braon i crni pirinač. Crni pirinač zovu i zabranjenim pirinčem, ali to ne bi trebalo da vas spreči da ga jedete. Ovaj pirinač ima istoriju koja seže do drevne Kine, gde su samo kineski carevi i članovi carske porodice imali pravo da ga jedu, pošto je bio redak, ukusan i hranljiv. Tako je postao „zabranjen“ za široke narodne mase.

Pirinač se smatra najuravnoteženijom namirnicom, jer ima najpovoljniji odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i biljnih vlakana.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Zašto slušaš baš mene?

Da li biramo muziku u zavisnosti od našeg karaktera ili nam se karakter menja u zavisnosti od muzike koju slušamo? Ukratko objasnićemo sve popularne fenomene vezane za muziku, zašto su nam neke pesme „zarazne“, a na neke ni ne obratimo pažnju. Zbog čega nam se dešava da danima ne možemo da izbacimo neku pesmu iz glave? Koliki uticaj muzika može da ima na nas, da li zaista može da utiče na naše odluke i menja naša osećanja?

Na sva ova pitanja daćemo odgovor brojnim interaktivnim eksperimentima.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Simboli svuda oko nas

Nije simbolika jedna od onih stvari koju učite u školi, a za koju mislite da vam u životu nikada neće zatrebati. Simboli vam pomažu da dublje zađete u ono što čujete i vidite. Pomoću njih, imate prednost u odnosu na one koji nisu upoznati sa simbolima.

O kakvoj prednosti je reč?

Mašta vam postaje znatno razvijenija. Naizgled, iste stvari gledaćete drugačije. Vaša perspektiva i vaša percepcija su šire od onih koje se zadržavaju samo na površini rečenog i viđenog. Tako, za njih, pomisao na guštera može biti strašna, dok, vi, hrabriji i kreativniji u njemu vidite zmaja. Na puža će neki gledati kao na ljigavog i bespotrebnog, a vama će biti simbol strpljivosti i istrajnosti.

Nije simbolika nešto što ćete učiti za ocenu. Simbolika je nešto što ćete zaista želeti da spoznate. Nije teško shvatiti da je poznavanje simbola samo još jedan način rada na sebi.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Kad je Učenički parlament u akciji!

Danas živimo dinamično i moglo bi se reći često frustrirajuće. Često smo pod dejstvom pojačanog lučenja adrenalina. Naše interesovanje je upravo usmereno na ponašanje pod dejstvom tog hormona koji ima evidentne manifesne oblike ponašanja.

Primeniće se test za procenu agresivnosti i skala sklonosti ka traženju uzbuđenja, kojim ćemo pokušati da merimo intenzitet i manifestaciju reakcije. Kroz kratke radionice i podelu prigodnog materijala pružali bismo savetodavni predlog, poželjne reakcije kao mogućnost sublimacije u pozitivne, društveno prihvatljive oblike ponašanja.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Fraktali

Ova postavka predstaviće posetiocima festivala lepotu i šarenilo jedinstvenih matematičkih fenomena poznatim pod imenom FRAKTALI.

Saznajte gde se u svetu oko nas kriju ove interesantne šare i gde se to u njima krije matematika.

Upoznajte i neke od najpoznatijih fraktala i njihove tvorce od Pitagore u Antičkoj Grčkoj pa sve do Mandelbrata.

Posmatraćemo fraktale kako rastu, uvijaju se, prevrću se i poskakuju na našim ekranima i ogledima.

Posetite nas i vidite na koji se to način prepliću priroda i matematika, pokušajte da napravite fraktal.

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Nije znanje, znanje znati...

Uronite sa nama u okean zanimljivih teorija, eksperimenata i najvažnije - druženja.

Kroz delić svog znanja iz fizike koje će vam učenici demonstrirati, moći ćete da se upoznate sa brojnim eksperimentima.Jedan od njih prikazuje pojavu za čije je objašnjenje Albert Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu.Okolina je velika, a samim tim i pitanja je mnogo, a ova posada učenikapotrudiće se da vam na svako odgovori.

Naša podmornica čeka na vas! Dobrodošli!

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Show gimnazijalaca

Sunce, svetiljke, baterijske lampe i sveće predstavljaju izvore svetlosti. Dok uveče skidaš košulju od nekog sintetičkog materijala, može se dogoditi da ugledaš blesak svetlosti izazvan statičkim elektricitetom; svici sijaju noću; fluorescentne trake sijaju pod zracima svetlosti koji dopiru iz farova; štapići napunjeni određenim hemikalijama, takođe mogu da sijaju. Laseri kontrolišu i koriste snagu svetlosti, a svetlost može i da putuje duž optičkih kablova, prenoseći informacije. U okviru ove postavke, naučne činjenice o svetlosti objašnjene su kroz niz zanimljivih eksperimenata.

Istanbul/Tuzla/Orhanlı Anatolian Vocational and Technical High School(...http://orhanlimtal.meb.k12.tr/
Slika postavke Protection from Hepatitis C and HIV (Zaštita od hepatitisa C i HIV-a)

Bolnice su rizična mesta, pa bi svi trebalo biti izuzetno oprezni, čak i ako nisu pacijenti. Stoga je medicinsko osoblje najrizičnija grupa koja provodi svoje dane i noći brinući se o pacijentima unutar bolnice. U toku svakodnevnih aktivnosti medicinsko osoblje je uvek izloženo riziku od kontakta sa krvlju i telesnim tečnostima pacijenata, koje mogu izazvati smrtonosne ili trajne posledice.

Naš projekat ima za cilj zaštitu medicinskog osoblja od takvih slučajeva i bolesti pružajući im mogućnost da dobiju ili vide neposrednu poruku upozorenja o rezultatima hepatitisa C i HIV-a pacijenata preko bolničkog informacionog sistema.

Trgovinska škola, Ništrgovinskaskolanis.edu.rs
Slika postavke Kobajagi shop

Centralni deo naše postavke čini štand koji je naš „Kobajagi shop“. Sa leve strane štanda nalaze se naučni predmeti, a sa desne sponzorski pokloni. Osmišljeno je da se na levoj strani gde su naučni predmeti zada zagonetka koju je potrebno odgonetnuti putem kviza znanja i praktičnih rešenja od strane posetioca.

Posetioci će zahvaljujući rešenjima koji sami izvode zaraditi „Kobajagi keš“ kojim mogu da kupe sa desne strane štanda proizvode sponzora koje ćemo obezbediti.

Slika postavke Svet u tri dimenzije

Cilj postavke je predočiti posetiocima kako da od ideje, skice, preko računarski projektovanog modela doći do trodimenzionalnog objekta. Posetioci će biti u prilici da odštampaju svoje ime ili tekst otiskivanjem i oslikavanjem već pripremljenih šablona i njegovim savijanjem napraviti trodimenzionalnu figuru.

Slika postavke Hemijski barmeni

„Imate li hrabrosti da probate hemijski koktel?“

Naši kokteli nisu za piće, ali mogu da ulepšaju svet oko nas. Za atmosferu pobrinućemo se sami. Pravićemo koktele: Eržebet Batori, Aristokratska plava i dr.

Na postavci će biti prikazano kako boje u hemiji menjaju svet oko nas.

Obećavamo lep provod!

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Nišwww.etstesla.ni.ac.rs
Slika postavke Poverenje – sadašnjost; Znanje – budućnost

Multifunkcionalni časovnik je sklop električnih elemenata koji je projektovan i konstruisan sa ciljem merenja, prikazivanja vremena, snimanja i reprodukcije zvučnih poruka.

Solarna meteo stanica

Visokonaponski podizač – predstavlja asimetrični kondenzator koji koristi visoki napon od 20kW kako bi proizveo silu podizanja

Mala škola programiranja – interaktivna radionica za učesnike (učenici od 6. do 8. razreda). Kako napisati prvi program) ?

I još puno postavki iz oblasti elektrotehnike (Van de Grafov generator, Teslino jaje, Ekološki frižider, 3D kocka, Teslin generator)

Tehnička škola „15.maj“, Prokupljewww.ts15maj.edu.rs
Slika postavke Insekti matematičari

Šta pčele imaju sa matematikom? Na prvi pogled ništa, međutim, uzimajući u obzir sve tehnike i metode, počev od pravljenja saća, pčelinjeg leta, preko računanja uglova, ekonomičnost i štednju materijala od strane pčela, može se zaključiti da pčele, ne samo da bi trebalo, već moraju biti odlični matematičari.

Paukova mreža jedna je od najgenijalnijih zamki u prirodi – ispredena od najmanje šest vrsta svilenih niti i napravljena matematičkom preciznošću. Svaka vrsta paukova uvek pravi potpuno istu vrstu mreža. Zapravo, stručnjaci mogu da identifikuju paukove samo prema njihovoj mreži. Na koji način pauci koriste matematiku za tkanje mreže?

Slika postavke Promena boje antocijana iz voća u zavisnosti od pH vrednosti

Antocijani (iz grčkog ἀνθός (antos) – cvet + κυανός (cijanos) – plavo) jesu biljni pigmenti rastvorljivi u vodi koji se mogu javljati u raznim bojama (crvenoj, ljubičastoj ili plavoj) u zavisnosti od pH vrednosti. Ova raznolikost boja u biljkama, javlja se kao posledica koncetracije mineralnih soli u ćelijskoj tečnosti biljnog tkiva.

Nemaju miris niti izražen ukus, na jeziku mogu izazvati tek umereni nadražaj. Antocijani se nalaze u gotovo svim tkivima viših biljaka, uključujući stabljiku, lišće, korenje, cvetove i plodove.

Biljke bogateantocijanima su mnoge vrste iz roda Vaccicinium poput borovnica i brusnica, vrsta iz rodaRubuspoput malina i kupina, kao i riža, grožđe, crveni kupus i latice ljubičice. Manje ih ima u bananama, grašku, kruškama i krompiru.

Ako ste ljubitelji širokog spektra boja, dođite i pridružite nam se

Slika postavke Istorijski razvoj odevanja i mogući modeli u budućem vremenu

Kako se menjao način odevanja tokom istorijskih epoha i uticaji koji su dovodili do promena u odevanju, kako u modnim shvatanjima tako i iz praktičnih razloga? Poseban osvrt na razvoj odevanja u specifičnim poslovima poput vatrogasaca, policajaca, vojnika, lekara (virusologa, zaraznih bolesti poput kuge i kolere, hirurga), forenzičara, astronauta. Osvrt na razvoj ljudskog odevanja u budućnosti u svetlu mogućih izazova poput klimatskih promena, globalnog zagrevanja, nuklearnih ratova, kataklizmi i zračenja koja potiču iz svemira.

Gimanzija Filip Višnjić, Bijeljina, Republika Srpskawww.gimnazijabijeljina.com
Slika postavke Tajanstveni svijet elektriciteta

Može li sijalica da svijetli ako nije priključena na struju? Naša može. Ako želite da saznate kako, pridružite nam se u svijetu čudesnih mogućnosti koje pruža Teslin transformator! Na jednostavan način možemo zajedno otkriti kako je Tesla realizovao svoju ideju. Danas je još uvijek vrlo teško zamisliti mogućnost da neki električni uređaj radi, ako nema direktno napajanje električnom energijom. Elektromagnetno polje je to Tesli omogućilo još prije stotinak godina. Svijet još nije spreman za Tesline vizionarske domete, ali mi smo spremni da ta saznanja podijelimo s vama.

Želite li da saznate šta se zbiva u vašim električnim kućanskim aparatima, dođite da ih vidite na djelu! Mi ćemo vam pokazati kako funkcioniše većina vaših uređaja koji svijetle ili griju, jer je princip vrlo jednostavan.

Gimanzija Filip Višnjić, Bijeljina, Republika Srpskawww.gimnazijabijeljina.com
Slika postavke Sve o kafi

Kakvu kafu pijete?

Mi nudimo više od uobičajenih odgovora koji se daju na ovo pitanje. Kafa je dio naše svakodnevice, ali je pitanje koliko zaista o njoj znamo. Sa nama možete otkriti kojim putem je kafa stigla do nas, kako izgledaju njena biljka i plod, te kako otkriti surogate u kafi. Ako zaista želite da saznate kakvu kafu pijete, dođite da to otkrijemo zajedno!

Gimnazija „9. maj“, Nišwww.9maj.edu.rs
Slika postavke Muzikoterapija – šta je to?

Upoznajte se sa pozitivnim i negativnim efektima pojedinih vrsta muzike na čoveka. Da li ste čuli za pojam muzikoterapija? Kako muzika deluje na biljke i životinje? Da li se menjaju fizičke i hemijske osobine vode koja se nalazi u ćelijama pod uticajem zvuka? Jeste li znali da zvuk utiče na formaciju klastera vode? Šta je tibetanska činija? Na sva ova pitanja dobićete odgovore, naravno, uz dobru muziku.

Slika postavke Nekontrolisana upotreba suplemenata u oblikovanju tela mladih u teretani

„Ne rastu mišići preko noći, suplement ti ne može pomoći!“

U vreme kada nam mediji diktiraju sliku „savršenog“ tela, može se primetiti da mladi sve više teže ka prihvatanju te ideje i zbog toga odlaze u teretanu. Teretana sama po sebi je odlično mesto za rekreaciju. Međutim, pravi problem su suplementi koji se sve više upotrebljavaju kako bi se brže došlo do željenih rezultata. Najpopularniji su proteinski preparati koji se najčešće dobijaju od surutke. Kompletno menjanje režima ishrane i korišćenje velike količine proteina mogu imati negativne posledice za ljudsko zdravlje. Mnogi proteinski preparati su ustvari suplementi ishrani, ali često ljudi na to ne obraćaju pažnju i koriste ih kao glavni obrok. Negativne posledice uključuju: uznemirenost digestivnog trakta, nezdravo dobijanje telesne mase, poremećaj nivoa šećera u krvi, poremećaji rada bubrega, gubitak koštane mase, gubitak kose, oštećenje jetre, trovanje teškim metalima, poremećeno lučenje i rad hormona i negativna interakcija sa lekovima. Sve ovo ukazuje na to da korišćenje ovakvih preparata može imati ozbiljne zdravstvene posledice. Sami proteini u proteinskim napicima su previše prerađeni da se čak ne vare i ne apsorbuju kao prava hrana. Zbog toga treba ukazati na negativne efekte kako bi se podigla svest ljudi o ovom problemu o kome se retko govori.

Medicinska škola „Dr Branko Zogović“, Beranemedicinskaba@t-com.me
Slika postavke Čudesna moć aktivnog uglja

Da li ste se ikad zapitali da li voda koju pijete sa česme ima dovolno minerala i elektrolita? Da li znate koja je moć aktivnog uglja?Kako da eliminišite toksine na prirodan način?

Akumulacija toksina u ljudskom organizmu potencijalna je osnova za nastajanje širokog spektra oboljenja. Eleminišite toksine iz vašeg tijela na brz, efikasan i prirodan način, uz pomoć aktivnog uglja. Ovaj crni prah ima visoku eifkasnost i u borbi protiv karijesa i gingivitisa, djeluje baktericidno. Hipokrat je koristio aktivni ugalj oko 400. godine prije nove ere u liječenju antraksa, vrtoglavice i epilepsije.Ovaj protivotrov se može primijenjivati u različitim oblicima: suspenzije, tablete za žvakanje i praškasti oblik. Aktivni ugalj ima veliku ulogu u fiziologiji jetre i nadbubreznih žlijezda, pruža dobre rezultate ako se primijeni sat vremena nakon predoziranja.

Sredno tehničko učilište „Nace Buѓoni“, Kumanovowww.nacebugjoni.mk
Slika postavke Nauka nas inspiriše svake godine, pa i ove ljubilarne

Primena nauke svuda oko nas je ono što motiviše i inspiriše današnju generaciju. Čekamo vas da vam pokažemo šta je stvorila naša inspiracija.

Slika postavke Kompleksi, paradoksi i naučni refleksi u svakodnevnoj praksi

Kada paradoksi postaju istraženi naučni refleksi ?

Zašto su paradoksi u svojoj suštini kompleksni za većinu populacije?

Naša matematička priča baziraće se na najpopularnijim paradoksima koji nam pružaju šansu za veći kritički i logički osvrt u svakodnevnom životu.

Da li biste želeli da čujete više o paradoksu Ahila i željke paradoksu, berbera paradoksu, krokodila paradoksu? Izvolite, očekujemo vas da istestirate vašu logičku maštu.

Slika postavke Dobivanje na energija so pomosh na racno izrabotena aparatura induktiven efekt

Vo sovremeniot život ne može da se zamisli bez primena na magnet.Magneti ima vo kompasite,zvučnicite,elektromotorite,ladilnicite,lentite za snimanje i reprodukcija na zvuk,disketi i mnogu drugi aparati.

Zborot magnet potekniva od imeto na gradot Magnezija vo Mala Azija.Na ova mosto pronajdena e železna ruda so magnetni svojstva,denes poznata kako magnetit.Rudata so takvi svojstva e priroden magnet.

Rotor (podvižen del) e navivka ili ramka koja se vrti pomeѓu polovite na magnetot.

Komutator-(presečen prsten) e pricvrsten na ramkata i se dviži zaedno so ramkata. Na komutatorot nalegnuvaat dve čestičkikoi se povrzani so izvorot na struja.

Induktiviteti (kalemi, namotki)

Gimnazija „Svetozar Marković“, Nišwww.gsm-nis.edu.rs
Slika postavke Škola za 21. vek

Kada pomislite na uspeh, izgovorite jednostavnu reč: GROBARSKA!

Zovemo vas na sastanak sa našom voljenom školom. Čekaće vas propagandni materijali o školi, flajeri sa sadržajima o smerovima, uspesima učenika, mogućim sekcija i oblicima obrazovno-vaspitnog rada.

Posebno ćemo vas zainteresovati informacijama o samoj školi, predmetima koji se izučavaju po godinama, vanškolskim i slobodnim aktivnostima, kao i zanimljivostima iz školskog života. Upoznaćemo vas sa našim uspesima na takmičenjima, načinom rada na smerovima za specijalizovana odeljenja matematičara, fizičara, matematičara VII i VIII razreda. Na kraju sastanka ćemo vam na francuskom ili engleskom jeziku objasniti prednosti rada u bilingvalnim francusko-engleskim odeljenjima.

Budući i bivši đaci, čekamo vas!

Osnovne škole

Slika postavke KODigranje, juče, danas, sutra

KODigranje je akcija u okviru BITKE ZA ZNANJE koja ima za cilj da sve osnovne škole u Srbiji dobiju dovoljan broj nastavnih alata – mBot robota, uz pomoć kojih će deca moći da uče da programiraju. Razumevanje bazičnog programiranja, osim što je deo opismenjavanja za 21. vek, uči decu logičkom razmišljanju, podstiče njihovu kreativnost i što je najvažnije – izgrađuje njihovo samopouzdanje! Sada je pravo vreme da nam se Vi pridružite!

OŠ „Milan Rakić“, Medoševacwww.osmilanrakic.edu.rs
Slika postavke Da li se čujemo?

Želite li da čujete najčudnije zvukove ikada? Da li ste se ikada zapitali kako su se proizvodili jeziviji tonovi u horor filmovima? Pođite sa nama da zajedno zavirimo u fantastičan svet zvučnih talasa. Pokazaćemo vam kreativne načine da proizvedete neke od zanimljivih zvukova, a i neke od kojih ćete se naježiti.

Slika postavke Naučno vrcanje medonosnog znanja

Ubošćemo svakog žaokom znanja, jer ona će nam služiti protiv tuđeg neznanja. Bićemo male radilice i posetiocu ćemo pokazati kakve smo pčelice. Zaviriće svi u naše košnice i zajedno sa pčelicama obići sve sobice. Obavestićemo sve o našem životu i biološkoj građi, a posle toga med će im biti još slađi. Lepota matematike je što će objasniti naše male šestougaonike. Vrcaće sa nama proizvode naše i praviti sveće od istog voska kao mi saće. Centrifugom ćemo im rotirati i sortirati znanje o fizičkim silama koje naš med vade da oni mogu da se slade. Hemijski sastav meda oduševiće sve od reda. Kada čovek sazna koliko im značimo i koliko smo vredne, možda će da sedne i razmisli o otrovima koje koristi u poljoprivredi i da li to vredi. Jer ceo životinjski i biljni svet može da strada ako mi izumremo sada.

OŠ „Vuk Karaxić“, Leskovac i OŠ „ 8.oktobar“ Vlasotincewww.osvukkaradzicle.edu.rs, os8oktobar.edu.rs
Slika postavke Čaša čiste vode, priča o Čudaku i Kraljici

Iza sedam mora, iza sedam planina, postoji jedna šuma. U toj šumi živi Čudak koji pije čistu vodu. I ako ste mislili da je ovo početak priče o Čudaku, pogrešili ste. Ovo je priča o čaši čiste vode. A ta voda je čudotvorna! Da, dobro ste čuli. Čista voda je čudotvorna! Čudak se sasvim slučajno našao u toj šumi i u ovoj priči. Šta je bolje od čaše čiste vode? Naravno, dve čaše čiste vode. A od dve čaše čiste vode – tri. I tako do kraja sveta. Počnite da pijete čistu vodu i čuda će se dogoditi. Ovu priču nam je ispričao Čudak koji i danas živi u šumi i pije čistu vodu. Mi smo je samo priredili za vas, a vi proverite da li je istinita? Ako nije istinita, onda je bar čudotvorna!

Slika postavke 3D-štampač u nastavnoj praksi

Škola poseduje 3D-štampač, jedan od novijih uređaja, koji može naći svoju primenu u izradi nastavnih sredstava. Želimo sa Vama da podelimo radost učenja i modeliranja kroz aktivne radionice predmeta hemije, matematike, fizike i tehničkog obrazovanja. Sa nama možete da naučite kako se prave i izgledaju molekuli elemenata u vazduhu, kako izgledaju i kako se modeliraju preseci raznih geometrijskih tela, kako funkcioniše poluga sa promenljivom dužinom kraka...

Posetioci mogu da se oprobaju u modeliranju nekih jednostavnijih molekula, geometrijskih tela kao i da neposrednim putem, pomoću jediničnih kocki, odrede zapreminu kvadra, kocke...

OŠ „Dr Zoran Đinđić“, Nišosdrdjindjic.weebly.com
Slika postavke Klinopisna radionica

Povratak u osvit ljudske civilizacije nikada nije bio jednostavniji: malo gline, naoštreno parče drveta ili trske i avantura zvana klinasto pismo može da počne! Naučite da pišete onako kako su to činili drevni Sumeri, Akađani, Vavilonci, Asirci, Ugarićani... Dobro došli u klinopisnu radionicu!

OŠ „Vožd Karađorđe, Aleksinachttp://osvozdaleksinac.edu.rs/
Slika postavke Umetnik mogu da budem i ja

Sposobnost da se kroz likovnu umetnost izrazi nema svako. Ali zahvaljujući programu Silk za interaktivnu računarsku grafiku, umetnik može da bude svako. Boje koje se prelivaju i apstraktne oblike dobićete pomeranjem miša. Slika koju napravite, a mi odštampamo i poklonimo vam je, možda bude vaš prvi korak ka svetu likovne umetnosti (računarske). Program mogu da koriste i deca i odrasli. Umetnici u inostranstvu koristeći ovaj program imaju vrlo često zapažene i inovativne izložbe. Dođite da otkrijete da li se umetnik krije u vama!

Slika postavke Robot čovek ili čovek robot

Robot je programiran da izvršava zadatak autonomno u lavirintu i na podlozi i bez intervencije programera (sabluetooth ili wireless vezom i bez njih, a programira se LabVIEW softverom). Cilj postavke jeste demonstracija naprednih mogućnosti robota, odgovaranje na pitanja i otklanjanje nedoumica u vezi sa programiranjem ili konstrukcijom.

OŠ „Vojislav Ilić Mlađi“, Humwww.osvojislavilicmladji.edu.rs
Slika postavke Čarolija boja

Kada uđete u svetski poznate galerije i zadivljeno pogledate remek-dela sigurno ne razmišljate o tome kako su njihovi stvaraoci dolazili do materijala. Velikani slikarstva nisu imali „Dugu“ iz Beograda, „Aero“ Celje, „Faber-Kastel“ iz Nemačke. Svakodnevne kuhinjske namirnice, uz hemijske čarolije, postajale su sredstva za slikarski rad. Mleko nije samo za piće, već je i preparatura za platna, tutkalo je nastalo miksovanjem kosti životinja, a jaja i pigmenti iz zemlje udruženi daju najlepše boje.

Slika postavke Sunčev zrak nežan i jak

Da ti sunce prija kao božji dar,

Zaštiti sebeto je prava stvar

 

U ovom radu pokušaćemo da detaljnije objasnimo odnos Sunca i čoveka kroz istoriju. S obzirom da su istraživanja pokazala da je UV zračenje jedan od glavnih faktora za nastanak melanoma ali i drugih tumora kože, upoznavanje populacije sa visokorizičnim ponašanjem se pokazalo kao potreba. UV zraci, takođe, deluju bakteriostatski i baktericidno čime se smanjuje broj potencijalno opasnih mikroorganizama u sredini u kojoj ljudi žive.

Zašto je važna zaštita od sunca? Koje kategorije sunčevih zraka postoje? Kako bezbedno uživati na suncu? Kom tipu kože pripadate ? Kako izabrati kremu za sunčanje? Zašto i kako dobijamo boju? Kako zaštiti oči?

Posetioci će uz dobijanje odgovora na postavljena pitanja moći korišćenjem modela da vide kako sunčevi zraci prolaze kroz rožnjaču i utiču na vid kada nemamo naočare.

OŠ „Učitelj Tasa“, Nišwww.uciteljtasa.edu.rs
Slika postavke Svet u bojama oka

Tajna je u oku...

„Lepota je u oku posmatrača“ izreka koju često čujemo, ali da li u tome ima istine?!

Sama anatomija oka, kao i prostiranje svetlosti kroz ovaj organ otkriće nam tajnu kako vidimo svet oko nas. Saznajte kako nastaje osećaj vida, kako oko boji sve ono što opaža, evoluciju čula vida, kako vide životinje, nasleđivanje boje očiju i sve to na jednom mestu – na štandu OŠ „Učitelj Tasa“ .

OŠ „Učitelj Tasa“, Nišwww.uciteljtasa.edu.rs
Slika postavke Tehnika i tehnologija

Cilj postavke je korišćenje obnovljivih izvora energije (sunce, vetar, voda) za dobijanje neophodnih oblika energije (električne, mehaničke, toplotne) sa aspekta ekološke opravdanosti i uštede materijala. Posetioci će saznati funkcije robota (kretanje, upotreba senzora, zvučnih i svetlosnih signala, obavljanje jednostavnih mehaničkih operacija) u cilju razvijanja algoritamskog načina razmišljanja korišćenjem predviđenih aplikacija za programiranje. Takođe, naša postavka nudi i funkciju i način izrade modela iz oblasti vazduhoplovnog, brodo i automodelarstva.